Centrul Social Rizănesti

Centrul Social Rizănesti

Suntem 40 suflete, copii defavorizați, plasați în grija Asociației Pro Vita. Trăim într-o casă de tip familial de la marginea frumosului oraș Vălenii de Munte, despre care sigur ați auzit. Casa noastră este lângă pădure, aerul este curat, este liniște, iar pe aici trec uneori căprioare, veverițe, vulpi, turme de oi și cai. Avem și câini și pisici. Uneori soarele apune atât de frumos, încât totul pare desprins din basmele lui Petre Ispirescu.

Nu am ajuns aici pentru că ne-am dorit, dar alegem să rămânem pentru că ne place și ne este bine. Unii dintre noi nu avem familii, alții avem familii, dar nu le putem cunoaște, iar alții avem familii cu care ținem legătură, dar din diferite motive nu ne pot crește.

Aici avem cam tot ce ne trebuie: camere frumos amenajate, hrană, haine, o biblioteca cu spațiu pentru învățat, o bucătărie și o sală mare de mese, un teren de baschet, jucării, biciclete, telefoane, laptop-uri, acces la Wi-Fi.

Centrul Social Rizănesti

Suntem copii ca toți copiii; ne dorim să mergem la cinema, la mall, în excursii și tabere cu școala, telefoane de ultima generație, aparat dentar - pentru că mai nou a devenit “cool” să ai aparat dentar, ne dorim să intrăm la facultate, să devenim independenți și să contribuim și noi la bunăstarea generațiilor viitoare.

De când a început războiul în Ucraina, am primit lângă noi 26 de copii ucraineni speciali, dezrădăcinați peste noapte din țara lor, cu care a trebuit să ne obișnuim și să împărțim tot ce avem. Nu ne-a fost ușor, însă am învățat să ne înțelegem și să ne acceptăm.

Primim ajutor din partea unor oameni buni și a unor companii generoase, care au înțeles să acopere nevoile noastre de baza. Unii oameni ne-au devenit prieteni pe viață. Am observat că cei care vin pe aici, prind atât drag de noi și de locul acesta, încât se reîntorc frecvent, pentru a se încarca cu voia noastră bună, iar mulți și-au construit case pe lângă noi, pentru a fi aproape.

Avem o armată de oameni care au grijă de noi, angajați și uneori voluntari. Sunt atât de dedicați, încât nu mai pleacă de aici. Îi avem pe Melania și pe Mihail care au grijă să nu ne lipsească nimic, pe Rux și Carmen care au grijă să avem toate actele în regulă, să mergem la controale medicale, să avem tot ce ne trebuie pentru școală si pe Luminița, asitență noastră medicală amuzantă.

Buc, bucătăreasa noastră gătește de te lingi pe degete și este și o bună sfatuitoare. Anca și Marius ne ajută cu temele, de care nu scăpăm oricât am încerca noi și ne pregătesc pentru examene. Îngrijitoarele noastre, ne sunt ca niște mame: Gabi, Angi, Cristina, Georgeta, Ramona, Mari, Carmen, Alina, Mihaela, îl avem și pe Nea’ Traian care are grijă de serele noastre cu legume și pe mulți alții, pe care îi rugăm să nu se supere că nu îi menționăm.

Contribuim și noi la bunul mers al lucrurilor în casa noastră: facem și noi curățenie, ajutăm echipa, facem mărțișoare și ornamente de Paște și de Crăciun, mergem la colindat și oferim și noi tot ce putem omanelilor buni care ne ajută. Le oferim zâmbete, atenția noastră, îi facem să se simtă acasă aici și ne rugăm pentru ei, să fie sănătoși și puternici, că să ne poată ajuta în continuare.

Formular de contact